Porinuće te primopredaja policijskog broda m/b „Marino Jakominić“

Nedavno je u pulskom „Tehnomont Brodogradilištu“ porinut te ispitan i predan krajnjem korisniku patrolni brod PB-25. Naručitelj je MUP RH kojem je ovo peti u nizu plovila tipa „A“, svi opremljeni MTU motorima serije 2000 što dovoljno govori o njihovoj pouzdanosti i zadovoljstvu korisnika. Brod je izrađen prema projektu „Camarc Design“ iz Velike Britanije slijedećih značajki:


 
  • duljina preko svega: 25,10m
  • duljina trupa: 24,2m
  • širina: 6,0m
  • gaz: 1,5m
  • snaga motora: 2 x 1050 kW
  • maksimalna brzina: 30 čv
Ime “Marino Jakominić“ brod je dobio u čast hrvatskog redarstvenika koji je poginuo u neprijateljskoj zasjedi 29. kolovoza 1992. godine na Velebitu podno Visočice. Kao zapovjednik SJP Rijeka, koju je vodio od 13. rujna 1991. godine, Marino se prometnuo u zapovjednika kojeg su neizmjerno cijenili, ali i voljeli njegovi suborci. Svoje prve pobjede upisao je u Gospiću tijekom zauzeća vojarne i vojnih skladišta, a nastavio je uspješno voditi Jedinicu tijekom 1991. godine, do odlaska u Dubrovnik, gdje je riječka postrojba došla 8. travnja 1992. godine, kao prva oružana jedinica izvan područja Dubrovnika. U Dubrovniku ostaje do kraja lipnja i zajedno s Jedinicom sudjeluje u deblokadi i oslobođenju Grada i okolice. Povratkom u Rijeku, nakon kraćeg odmora uslijedila je nova zadaća na Velebitu, gdje opet prvi nastupaju riječki specijalci. Njegov put nažalost završava u neprijateljskoj zasjedi, u kojoj su ranjena još tri pripadnika SJP Gospić. Jedinica koju je vodio, izgubila je pored Marina pet suboraca na ličkom ratištu.

U plovilo su ugrađena dva propulziona motora MTU 16V 2000 M70 te reduktori F-drive izvedbe našeg principala ZF tipa 3050 i kompletan sustav upravljanja i nadzora propulzijom Blue Line sve u skladu sa pravilima HRB-a.
Tijekom primopredajnih plovidbi postignuta je maksimalna brzina od 30čvorova te izvanredni rezultati nivoa buke i vibracija kao i manevarskih sposobnosti plovila te je postignut vrhunski proizvod koji će biti odlična referenca za sve buduće projekte ovakvog tipa kako u RH tako i na internacionalnim tenderima.